Nakreslite bielou pastelkou ľahší život zrakovo postihnutým.

16.09.2011 Celý región

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska organizuje už desiaty ročník verejnej zbierky Biela pastelka. Hlavným dňom zbierky je 21.september. V tento deň si od dobrovoľníkov budete môcť za 1 € a prípadný dobrovoľný príspevok zakúpiť bielu pastelku alebo odznak v tvare bielej pastelky a podporiť tak nevidiacich a slabozrakých ľudí v ceste za životom bez bariér. Dobrovoľníci budú označení kartónovým pútačom v tvare bielej pastelky, na sebe budú mať oblečené tričká s logom zbierky a v rukách niesť zapečatenú pokladničku s evidenčným číslom a logom zbierky.

Biela pastelka je symbolom neviditeľných línií, symbolom sveta nevidiacich. Pomáha hľadať riešenia v často ťažkých situáciách, kreslí bielu čiaru na tmavej ceste. Biela pastelka znamená svetlo, keď okolo je tma.

Celoslovenská zbierka Biela pastelka je tu pre všetkých ľudí, ktorým život nevidiacich nie je ľahostajný. Zbierku každoročne organizuje na podporu nevidiacich a slabozrakých Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Desiaty ročník zbierky sa koná od 1. júla do 31. decembra.

Výnos verejnej zbierky je určený na poradenstvo pre tých, ktorí stratili zrak a snažia sa s touto situáciou vyrovnať. Vyzbierané peniaze sa použijú na špecializované sociálne poradenstvo a realizáciu kurzov, pomocou ktorých nevidiaci a slabozrakí ľudia získavajú zručnosti nevyhnutné pre každodenný život.

Krajské stredisko v Prešove pripravuje v stredu 21.9. na Hlavnej ulici V Prešove (pred Ľudovou bankou) prezentačný stánok v čase 14:00 – 17:30 h, kde sa široká verejnosť môže oboznámiť s bariérami a formami riešenia dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia.

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska je občianske združenie, ktoré združuje nevidiacich a slabozrakých občanov, ich priaznivcov, priateľov a rodičov. V súčasnosti má viac ako 5 500 členov združených v 69 základných organizáciách.
Svoje služby, poradenstvo a aktivity poskytuje približne 12000 zrakovo postihnutým ľuďom v každom kraji Slovenska.
Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska vznikla v roku 1990 a 7. apríla tohto roku oslávila 21. výročie svojho založenia.

V Prešove, 16.9.2011
PaedDr. Jozef Hlubovič
vedúci strediska
 

Vyberte región

mark